Tips voor een duurzamere vakantie: huur of deel vakantiespullen

Camping

Volop je vakantie aan het voorbereiden? Dan heb je waarschijnlijk ook een lijstje met alle dingen die je nodig hebt om op reis te vertrekken. Zelf aankopen kan, maar er bestaan ook duurzamere strategieën om je vakantiespullen te verzamelen.

Sommige daarvan zijn zelfs vriendelijk voor je budget, weten professor Katrien Verleye en wetenschappelijk onderzoekster Lisa Antonissen van CSI-UGent, het Center for Service Intelligence van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Coördinator Katrien Verleye: “We onderzoeken hoe we diensten kunnen verbeteren en vernieuwen om tot een gezondere, meer gedigitaliseerde en circulaire wereld te komen.”

Ze kijken daarvoor onder andere in de richting van huur- en deeldiensten. Katrien: “In onze samenleving leeft nog erg hard de mentaliteit dat je zelf alles moet bezitten, maar er bestaan ook alternatieven. Eigenaarschap durven herdenken is een belangrijke stap naar een duurzamere samenleving. Het helpt dat spullen huren of delen soms budgetvriendelijker is dan spullen aankopen. Denk aan zaken die weinig of maar kort gebruikt worden zoals tenten of babydragers.”

“We willen de aankoop van vakantiespullen niet demoniseren”, benadrukt Katrien. “Misschien koop je spullen – zoals wandelschoenen – omdat ze van heel goede kwaliteit zijn en je ze intensief en langdurig wil gebruiken. Ook dat kan een duurzame keuze zijn. En soms wil je wel duurzaam consumeren, maar is er gewoon geen aanbod beschikbaar.”

Van delen tot duurzame reisaankopen

Vanuit hun visie geven Katrien en Lisa vijf tips die je zelf kan toepassen om je vakantie duurzamer te maken:

  1. Deel of ruil vakantiespullen met de buren
  2. Huur vakantiespullen in plaats van ze te kopen
  3. Ga na of kapotte vakantiespullen hersteld kunnen worden
  4. Check of je tweedehands vakantiespullen kan vinden
  5. Ga na of duurzaam geproduceerde vakantiespullen te koop worden aangeboden
Mission
67-33

De volgorde van de tips is niet willekeurig, aldus Katrien. “Voor de tips zijn we vertrokken vanuit strategieën die bijdragen tot een circulaire wereld. De tips gaan van minst productgeoriënteerd (tip 1) naar meest productgeoriënteerd (tip 5). De meest ambitieuze tips zijn de eerste, want daar stap je als gebruiker af van het idee dat je eigenaar moet zijn van het materiaal. Bij de laatste tip ben je wel nog eigenaar, maar zet je duurzaamheid voorop in de aankoop.”

Hoe maak je de beste keuze?

Als het gaat over anders en duurzamer omgaan met spullen, dan maken mensen verschillende afwegingen. Daar doen ze bij CSI-UGent ook onderzoek naar. “Niet alle mensen vinden duurzaamheid even belangrijk en ongeacht het belang ze eraan hechten: eigenaarschap wordt nog altijd hoog in het vaandel gedragen en ook prijs speelt een doorslaggevende rol.” Als we naar de prijs kijken, dan zijn er bijvoorbeeld wel wat uitdagingen op het vlak van vervoer. Katrien: “Vaak zien we een omgekeerde relatie tussen duurzaamheid en prijs. Met de trein reizen is niet altijd goedkoper dan vliegen. Je kan als burger wel de keuze maken om niet te vliegen, maar om duurzamer reizen betaalbaarder te maken moet de overheid tussenkomen.”

Een andere factor die meespeelt is de match met je gewoontes en routines. “Sommige mensen zien het misschien niet zitten om te huren of te delen omdat hygiëne voor hen belangrijk is en ze die gehuurde of tweedehands babydrager niet vertrouwen. De mate waarin je openstaat voor huren en delen en andere duurzame opties, hangt ook af van je omgeving: doen je vrienden en familie het ook? Of krijg je positieve reacties als je aangeeft te huren of te delen?”

Eerst bij vrienden en familie

Lisa en Katrien passen de tips ook zelf toe in de praktijk. Lisa: “Als ik iets nodig heb voor op vakantie, dan vraag ik altijd eerst eens rond bij familie en vrienden. Zo heb ik onlangs een koffertje geleend van een vriendin en ga ik op vakantie met de trekrugzak van mijn broer.”

Katrien is dan weer fan van tweedehandsspullen. “Al van in mijn puberteit koop ik vaak tweedehandskleding en ook mijn kinderen zal je niet zo snel in nieuwe outfits zien. We proberen als gezin onnodige aankopen te vermijden en delen heel wat zaken met familie, vrienden en buren. Als je duurzamer wil leven, bepalen volgende drie zaken of dat lukt: je moet gemotiveerd zijn en het nut ervan inzien, je moet het kunnen (zowel financieel als praktisch) en er moet een aanbod zijn. Tweedehands shorts voor jongens vinden, dat is absoluut niet evident (lacht).”

Lees ook

Lees ook

Studenten geneeskunde sensibiliseren voor een meer duurzame zorgsector

Als de gezondheidssector een land was, dan was het de vierde grootste uitstoter ter wereld. Dat is groter dan die van de luchtvaart. Een duurzamer gezondheidslandschap staat dan ook hoog op de agenda bij de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en haar studenten.

Medisch afval
view

Onderzoeker ontwikkelt simulatietool voor meer duurzame veehouderij

Het energiegebruik in de veehouderij kan veel duurzamer. Onderzoeker Manon Everaert ontwikkelt een simulatietool waarmee veehouders de baten kunnen berekenen van verschillende duurzame energietechnieken.

Varken
view

'Belgische Nobelprijs’ voor pionierswerk van professor Veronique Van Speybroeck

Professor Veronique Van Speybroeck behoort tot de wereldtop met haar onderzoek naar duurzame technologieën. Voor het plaveien van de weg naar groenere chemische bouwstenen van onze maatschappij wint ze de prestigieuze Francqui-Prijs voor Exacte Wetenschappen.

Veronique Van Speybroeck
view

Belangrijke stap naar duurzame scheepvaart dankzij UGent-onderzoek

Er is eindelijk een haalbare oplossing voor duurzame scheepvaart in de maak. De allereerste sleepboot op groene methanol, ontwikkeld door UGent-onderzoekers in samenwerking met het bedrijf Anglo Belgian Corporation, is klaar om de maritieme wereld te veroveren én te inspireren.

Metathug
view