Opinie

opinie

Afbouwen van antidepressiva is niet zo simpel

Ellen Van Leeuwen
Ellen Van Leeuwen
Ellen Van Leeuwen is huisarts en klinisch farmacoloog

1,22 miljoen Belgen slikken dagelijks antidepressiva. Dat is meer dan 1 op 10 van onze hele bevolking. Wat opvalt is dat velen de pillen jarenlang blijven innemen. Afbouwen is aanbevolen, maar hoe je dit aanpakt, wordt nauwelijks onderzocht. Huisarts en klinisch farmacoloog Ellen Van Leeuwen meent dat er dringend geïnvesteerd moet worden om mensen te helpen stoppen met antidepressiva.

Lees verder

opinie

“Een duurzamer Europa vraagt verschuiving van activiteiten tussen landen”

Greet Maenhout
Greet Maenhout
Expert kernenergie en broeikasgassenuitstoot

Er is maar één weg: alle fossiele brandstoffen afzweren. Als Europa die stap wil zetten, is verregaande en radicale samenwerking tussen de landen nodig. Die gaat zo ver dat ze hele activiteitensectoren onderling moeten ‘ruilen’, rekening houdende met de natuurlijke condities in de landen. Daarmee verwoordt professor Greet Maenhout één van de opvattingen die leeft in de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent, gebaseerd op analyse van broeikasgassenuitstoot. En om dat te realiseren, moet de macht naar zij die het zullen moeten dragen: de jongeren.

Lees verder

opinie

"Oef, de klimaatuitdaging dwingt ons tot waardecreatie!"

Johan Albrecht
Johan Albrecht
milieu-econoom aan de UGent

Het klimaatprobleem is een ongewenst neveneffect van ons complex economisch systeem, betoogt Johan Albrecht. De dynamiek daarvan wordt grotendeels overgelaten aan anonieme marktkrachten die globaal georganiseerd zijn. Echte klimaatoplossingen vragen een nieuwe appreciatie van waardecreatie als maatschappelijk project, zodat we de marktkrachten correct mobiliseren.

Lees verder

opinie

Een brief van een student in coronatijden

handen
Maarten Vansteenkiste en Katrijn Brenning
Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen

De coronacrisis treft ons allemaal, en niet in het minst de studenten. Verschillende studies tonen aan dat studenten in coronatijden meer psychische klachten ervaren dan voorheen. Sommigen vinden dat studenten zich verwaand opstellen, dat ze moeten leren om door te bijten.

Lees verder