Studies combineren met topsport? Deze UGent’ers doen het!

22 maart 2021 |

“Gemiddeld 20 uur per week trainen én lessen volgen: het is vaak puzzelen, maar het lukt”. Aan het woord zijn vier UGent-studenten die topsport combineren met hun studies. Lees hier hoe ze het doen en wat de toekomst voor hen in petto heeft.

Hanne Maudens

Hanne Maudens: “De vrijheid die je hebt, maakt het mogelijk om het allemaal te combineren”

Hanne doet atletiek en zit in haar eerste master klinische orthopedagogiek en disability studies: “Ik heb jarenlang zevenkamp gedaan, maar ben sinds kort overgestapt naar 400 meter en 800 meter lopen. Ik hoop dat ik voor de 4x400 meter aflossing mee kan naar de Olympische Spelen in Parijs. Ik heb momenteel de derde snelste tijd, dus dat zou wel moeten lukken. Ik heb voor de UGent gekozen omdat je veel vrijheid hebt, je kan kiezen wanneer je naar de les gaat en ook de proffen zijn heel flexibel. Op die manier kan ik het combineren met mijn trainingen, want daar kruipt toch minstens 20 uur per week in. Zolang ik topsport doe, wil ik me daarop focussen. Ik hoop het tot mijn dertigste te kunnen doen, maar ik vind het ook wel leuk om na te denken over wat erna nog mogelijk is. Zo vond ik mijn stage vorig jaar in het bijzonder onderwijs heel tof!”

 

Florian Vermeersch: “Ik droom ervan om een Vlaamse klassieker te winnen”

Florian Vermeersch rijdt als wielrenner voor Lotto Soudal en zit in de tweede bachelor geschiedenis: “Ik zit al op een koersfiets sinds ik negen jaar was, maar professioneel ben ik er pas vorig jaar mee begonnen. Het was dus eerder een hobby toen ik mijn studiekeuze moest maken. Geschiedenis heeft me altijd enorm geïnteresseerd, dus die beslissing was snel gemaakt. Wat ik ermee kan doen na mijn sportcarrière? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Mijn focus ligt op het koersen. Momenteel train ik tussen 20 en 30 uur per week, dat is best pittig. Maar omdat mijn studiepunten verspreid zijn over verschillende jaren, lukt dat wel. Ik droom er vooral van om ooit een Vlaamse klassieker te winnen én om mijn master te behalen. De rest zal de toekomst moeten uitwijzen.”

 

 

Florian Vermeersch
67-33
Margo Van Puyvelde

Margo Van Puyvelde: “Een zware uitgaander was ik sowieso nooit”

Margo is gespecialiseerd in de sprint en het hordelopen. Als ze dit jaar haar thesis indient, is ze afgestudeerd als archeoloog: “Ik zat in mijn derde bachelor archeologie toen ik professioneel met atletiek gestart ben. Ik was er toen al mee bezig sinds mijn vijftiende. Het was een jaar waarin ik sowieso minder les had en omdat de kans zich voordeed, heb ik gewoon de sprong gewaagd. Momenteel rest mij enkel nog mijn thesis, dus dat is best wel makkelijk om te combineren met 18 uur trainen in de week. Het heeft natuurlijk wel een impact op mijn sociaal leven, maar een zware uitgaander was ik sowieso nooit. En ik wil nu echt focussen op mijn sport, zodat ik mijn volle potentieel kan ontdekken. Het is nu dat ik het moet doen. Als de topsport ooit stopt, wil ik zeker aan de slag als archeoloog. De combinatie van theorie en praktijk, het multidisciplinaire sprak me enorm aan. Ik ben ook al van kinds af gefascineerd door de piramides in Egypte, dus die passie wil ik zeker ooit verder ontplooien.”

 

33-67

Tibo Vyvey: “De focus ligt volledig op de Olympische Spelen in Parijs”

Tibo combineert roeien met zijn studies revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: “Ik roei al ongeveer negen jaar, eerst als hobby en sinds drie jaar in het professioneel circuit met de samenwerking van Sport Vlaanderen. Ik studeer ook al drie jaar, maar zit nog altijd in mijn tweede bachelor omdat ik niet alle vakken opneem. De lessen bekijk ik online op momenten dat het lukt voor mij, afhankelijk van mijn trainingen. Op die manier is het haalbaar. De keuze van mijn studies is ook gekoppeld aan mijn sport. Wat ik leer in de les kan ik toepassen tijdens mijn trainingen, dus dat is wel echt interessant. Momenteel ligt alle focus op de Olympische Spelen in Parijs.”

Tibo Vivey

foto Hanne Maudens: Jos Verleysen
foto Margo Van Puyvelde: Kris Vandevorst

Lees ook

UGent-onderzoekers ondersteunen Olympische pisterenners: optimaal presteren dankzij sensoren en AI

Als de Belgische baanwielrenners op de komende Olympische Spelen naar een medaille knallen, dan is dat niet enkel het resultaat van topsport, maar ook van toponderzoek. Een groep onderzoekers van het IDLab van UGent-imec ondersteunt onze pisterenners met behulp van artificiële intelligentie (AI).

Wielerpiste
view

Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”

De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.

Olympische Spelen
view

Gents docolab jaagt mee op doping tijdens Olympische Spelen

De dopingcontroles tijdens de komende Olympische en Paralympische Spelen hebben ook een Gents randje. Het dopingcontrolelab van de UGent, kortweg DoCoLab, stuurt een team onderzoekers naar Parijs om de vele duizenden stalen te helpen controleren. Een van hen is Peter Van Eenoo, hoofd van het lab, professor en koersfan: “Veel vrije tijd zullen we niet hebben, maar ik hoop toch iets van het wielrennen te kunnen meepikken (lacht).”

Peter Van Eenoo
view

Hoe nieuwe hockeybal duizenden liter water per wedstrijd bespaart

Jaarlijks zijn er miljoenen liter water nodig om op één bewaterd hockeyveld te spelen. Dat maakt de sport duur, niet duurzaam en ontoegankelijk. Een uitdaging voor professor Dagmar D’hooge en zijn team van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Hockeybal
view