Goed nieuws voor sportfanaten, de sportzomer is nog niet voorbij! Onze Belgische atleten zijn binnenkort aan zet op de Paralympische Spelen. Alumna Inge Bru, specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie in het UZ Gent, begeleidt hen in Parijs.
Dokter Inge Bru heeft een passie voor sport. In haar opleiding, job, vrijwilligerswerk en hobby is sport telkens de rode draad. Naast haar werk als specialist in het UZ Gent is ze vrijwillig federatiearts bij G-Sport Vlaanderen, de sportfederatie voor mensen met een beperking of chronische aandoening.
Je bent heel geëngageerd. Waarom vind je sport zo belangrijk?
“Ik weet hoeveel het betekent om gezond te bewegen en te sporten. Dat merk ik niet enkel bij mezelf, maar ook bij mijn kinderen en zeker mijn patiënten. De fun, de sociale contacten. Sport is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.
En dat hoeft zeker geen topsport te zijn. In essentie gaat het bij al mijn patiënten om terug gezond te kunnen bewegen. Dat heeft een positief effect op depressie, nachtrust, het algemene welbevinden. Daarom is beweging een hoeksteen voor patiënten die revalideren.”
En je begeleidt ook topsporters?
“Klopt! Het fijne is dat ik mijn ervaring als revalidatiearts daarbij kan meenemen. De trainingen zijn natuurlijk de verantwoordelijkheid van de coaches. Maar als een atleet problemen ervaart, bellen ze mij op. In overleg met de atleet, coach en kinesist bekijken we hoe we het probleem kunnen aanpakken.
Dat zorgt voor een perfecte balans. Enerzijds werk ik op een afdeling waar mensen door een levensingrijpende verandering gaan en hun leven volledig moeten herpakken. Dagen met veel verdriet en kwaadheid. Gelukkig heb ik een krachtig team dat dat mee draagt. Anderzijds zijn er de topatleten die met een medaille, titel of wereldrecord naar huis komen. Dat zijn kippenvelmomenten.”
Hoe verschilt de begeleiding van paralympische atleten of G-sporters tegenover andere atleten?
“Hun medische problemen hebben een grote impact. Zo hebben veel paralympiërs internistische problemen. Ze kunnen niet zomaar stoelgang maken. Of ze hebben wondjes omdat ze een bepaalde zone van hun lichaam niet goed voelen. Dat is dan weer problematisch als ze een prothese moeten dragen. Of bij iemand met een ruggenmergletsel waarbij het autonome zenuwstelsel is aangetast, werkt het hart volledig anders.
G-sporters kunnen trouwens niet zomaar competitief sporten. Ze moeten eerst door een medische classificatie. Het Internationaal Paralympisch Comité erkent tien types beperkingen, zoals beperkingen in kracht, gewrichtsbewegelijkheid, lidmaataandoeningen en bewegingsstoornissen. Nadien moeten de sporters ook nog door het sportspecifieke classificatiesysteem.
Elke G-sport heeft een complex classificatiesysteem op basis van de functionele mogelijkheden van de atleten om er een eerlijke competitie van te maken. Binnen het wielrennen zijn er bijvoorbeeld tandems voor atleten met een visuele beperking, driewielers voor mensen met een coördinatiestoornis, enzovoort. Voor elke sport is dat een groot kluwen. En een grote verantwoordelijkheid voor de classifiers.”
Welk vooroordeel over G-sporters help je graag de wereld uit?
“Dat ze ondergeschikt zijn aan andere atleten. ’G-sport’ staat voor ‘gehandicaptensport’. Wat ons betreft mag die ‘G’ wel wegvallen. Ze moeten niet onderdoen voor andere atleten. Ze hebben alleen een grotere rugzak waarmee we rekening moeten houden. En hulpmiddelen. Dat neemt niet weg dat het topatleten zijn die topprestaties neerzetten.”
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor sporters met een beperking?
“De financiële kant! Voor mensen met een beperking zijn lopen of fietsen elitesporten. Na een amputatie heb je om te lopen een speciale prothese nodig met een blade van duizenden euro’s. Of een handbike, dat kost tienduizenden euro’s. Dat is niet terugbetaald.
Hebben onze atleten aangepast materiaal nodig om naar de Paralympische Spelen te gaan? Dan moeten ze op zoek naar sponsors. Daar willen we vanuit UZ Gent ook over sensibiliseren met initiatieven zoals Blades on Track.”
Wat verwacht je van de Paralympische Spelen?
“Dat het druk zal zijn (lacht). Het is de eerste keer dat ik meega, maar het wordt sowieso ‘wow’. En pittig. Maar het is iets unieks om mee te maken.”
Hoe ziet een doorsnee dag in Parijs eruit voor jou?
“We beginnen de dag vroeg met een overlegmoment tussen de 2 artsen, 2 verpleegkundigen en 6 kinesisten van het Belgische team. We bekijken de dagplanning in functie van wedstrijden, trainingsschema’s, atleten die speciale zorgen moeten krijgen. Dat is een intense samenwerking.
We staan trouwens ook in voor de aanwezige staf. In Parijs zijn wij een beetje het huisartsenteam.
Aan het einde van de dag debriefen we. We geven alle informatie door aan het Internationaal Paralympisch Comité. Van zware letsels tot een verkoudheid of oorpijn, we moeten alles registeren.”
Ga je ook live supporteren?
“Helaas niet, daar is geen tijd voor. Maar ik ben wel een hele grote supporter! We hebben zoveel mooie, Belgische atleten.
Ik supporter voor hen allemaal en ben met hen begaan. Ik stuur hen vaak nog persoonlijk een whatsappje als ze op wedstrijd zijn om hen succes te wensen.”
Maakt België kans op medailles?
“Zeker! Hou ze maar allemaal goed in het oog! Ik ben overtuigd dat we het podium halen.”
Uniek in Vlaanderen: G-sportconsultaties in het UZ Gent
Iedereen die wil bewegen maar daarin gehinderd is, is welkom op de dienst sportgeneeskunde in het UZ Gent. Het technisch lab is bijzonder uitgerust, denk bijvoorbeeld aan apparatuur voor een inspanningstest met een handbike. In het revalidatiecentrum is ook wekelijks een sportmoment in samenwerking met een sportcoach van G-Sport Vlaanderen om te proeven van allerlei sporten, aangepast aan je mogelijkheden. Zo kan iedereen gezond bewegen en sporten!
Inge Bru:
- Specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie in het revalidatiecentrum en in het centrum voor sportgeneeskunde van het UZ Gent.
- Vrijwillig verbonden aan G-Sport Vlaanderen als federatiearts
- Officiële classifier voor het paracycling
- Baskette 25 jaar en gaf de basketbalmicrobe door aan haar twee kinderen
Lees ook
UGent-professor werkte mee aan opmerkelijke openingsceremonie van Olympische Spelen: “De druk zat erop”
De opening van de Olympische Spelen in Parijs was een historisch moment én een technisch huzarenstukje. De onderzoeksgroep van Evert Lataire, UGent-professor in Ships and Marine Technology, trainde de kapiteins voor deze unieke botenparade.
UGent-onderzoekers ondersteunen Olympische pisterenners: optimaal presteren dankzij sensoren en AI
Als de Belgische baanwielrenners op de komende Olympische Spelen naar een medaille knallen, dan is dat niet enkel het resultaat van topsport, maar ook van toponderzoek. Een groep onderzoekers van het IDLab van UGent-imec ondersteunt onze pisterenners met behulp van artificiële intelligentie (AI).
Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”
De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.
Gents docolab jaagt mee op doping tijdens Olympische Spelen
De dopingcontroles tijdens de komende Olympische en Paralympische Spelen hebben ook een Gents randje. Het dopingcontrolelab van de UGent, kortweg DoCoLab, stuurt een team onderzoekers naar Parijs om de vele duizenden stalen te helpen controleren. Een van hen is Peter Van Eenoo, hoofd van het lab, professor en koersfan: “Veel vrije tijd zullen we niet hebben, maar ik hoop toch iets van het wielrennen te kunnen meepikken (lacht).”