Studentenverenigingen waar muziek in zit

In het studentenleven is muziek nooit ver weg. Denk maar aan cantussen en allerhande andere feestjes. Maar bij sommige studentenverenigingen speelt muziek nog een meer prominente rol.

In het Kultureel Konvent zitten verschillende verenigingen die muzikale studenten samenbrengen. Begin mei geven zowel het Gents Universitair Harmonie Orkest, het Gents Universitair Koor als het Gents Universitair Symfonisch Orkest het beste van zichzelf in een uniek concert om hun semester af te sluiten.

Marit De Kockere

Marit (21) - Gents Universitair Harmonie Orkest

“Ik studeer Logopedische Wetenschappen en ben voorzitter van het Gents Universitair Harmonie Orkest (GUHO). Ons orkest bestaat uit 80 muzikanten en behalve onze dirigent is iedereen student. We hebben activiteiten zoals alle andere studentenverenigingen, maar op een aantal vlakken verschillen we wel. Zo doen we bijvoorbeeld geen cantussen of dopen. We komen wel elke maandag samen om te repeteren voor het concert waar we elk semester naartoe werken. Die repetities zijn ook verplicht. Maar nadien gaan we wel gewoon op café zoals andere studenten.”

“Op ons concert op 10 mei in Muziekcentrum De Bijloke spelen we een stuk dat speciaal voor ons is geschreven door Klaas Coulembier. Het was oorspronkelijk bedoeld voor ons jubileum van twee jaar geleden, maar door corona is het uitgesteld tot nu.”

Stan

Stan (20) – Gents Universitair Koor

“Wij zijn een studentenvereniging, maar we zien onszelf niet echt zo. We zijn een groep Gentse studenten die heel graag zingen in koorverband. Ik studeer zelf geneeskunde, maar het is opmerkelijk om te zien hoe studenten uit verschillende richtingen van bio-ingenieurswetenschappen tot rechten samenkomen met zang als gemeenschappelijke passie. Het is enorm leuk om met zo’n diverse groep op het einde van elk semester een mooi concert in elkaar te steken.”

“Ons concert van 13 mei in de Sint-Pieterskerk wordt bijzonder omdat we dan onze twintigste verjaardag vieren met een galaconcert. Het was oorspronkelijk gepland voor 2020, maar we hebben het toen niet kunnen vieren door een welgekend virus. Vorig semester brachten we al een best of-concert met oud repertoire, maar dit galaconcert is echt het sluitstuk van ons lustrumjaar.

Pauline en Lena

Paulien (20) en Lena (19) – Gents Universitair Symfonisch Orkest

Paulien: “Ik heb bewust voor een studentenorkest gekozen omdat het meer is dan muziek. We repeteren heel serieus omdat we willen dat het goed klinkt, maar daarna is er ook tijd voor feestjes of om samen op reis te gaan. Dat zorgt wel voor een groepsband.”

Lena: “Het maakt ook niet uit wat je studeert of hoe oud je precies bent. Iedereen is verbonden door muziek. Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) houdt ook rekening met het academiejaar en dat is heel fijn. In gewone orkesten vallen repetities of concerten soms samen met examens. Onze werking stopt in november en mei na de concerten, want dan is het blok voor iedereen.”

Paulien: “Ons concert in Capitole op 4 mei wordt bijzonder omdat we meestal klassieke stukken spelen van bijvoorbeeld Dvořák. Maar nu treden we uit onze comfortzone door jazz te spelen samen met Lady Linn en de VRT Bigband.”

Lena: “Een klassiek orkest dat leert swingen, dat is niet evident. Momenteel heb ik nog niet echt stress. Door de coronastop is er wel opnieuw dezelfde spanning als bij de allereerste keer dat je ooit op het podium stond.”

Paulien: “Het gaat sowieso mooi worden. Jazz, zang en symfonisch orkest klinkt heel gevarieerd en toegankelijk voor iedereen.”

Lees ook

Lees ook

Muzikale alumniverenigingen: verbonden door muziek, en de UGent

Heel wat studenten leren elkaar kennen via hun passie voor muziek: in het studentenkoor of -orkest. Maar zodra je afstudeert, stopt dit muzikale verhaal. Of toch niet? 

Naomi
view

Is muziek een drug?

Muziek kan onze hersenen beïnvloeden op manieren die vergelijkbaar zijn met psychoactieve drugs. Maar hoe werkt dat precies? Musicologe Edith Van Dyck onderzocht het.

Muziekfestival
view

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
view

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
view